my life not yours... stop act like you know me...

my life not yours... stop act like you know me...
wait until you walk in my shoes... only then you will know how it feels to be me...

Translate

Tuesday, 6 October 2015

Pabila Blog Kujadikan Album Gambar... : AmiaAtikaDidiBudi



ada kawan yang datangnya cuma sementara... sekejab saja... mungkin cuma ketika gembira... namun hilang di saat duka... tapi ada juga sahabat yang ada bersama... susah senang... hadap segala... menangis menjerit... mengamuk... ketawa... bergembira... berduka... sakit bersama...

sedangkan bayang juga menghilang saat manusia dalam kegelapan... sedangkan ketika diwaktu terang... bayanglah yang tidak terpisah dari kita umpama roh yang melekat dijasad...

I'M A FRIEND...
i will be there...
even when nobody seems to be around...
because I'm not just an ordinary kind of friend.

...I'M YOUR BESTFRIEND...


Thursday, 10 September 2015

Keempat-empat Gadis Ini Berpakaian Hijau




biarlah wajah sehuduh mana pun... akan ada mereka yang sanggup menerima

#MajorThrowback...

kalau da namanya gadis... biarlah sudah beranak tiga pun... sifat gadis itu tidak akan hilang... malahan akan semakin menebal... kalau dulu i have Ieeka, Azlin, Yana n Pieja... now bertambah lagi seleksi kawan-kawan dengan kehadiran mereka bertiga ni...

cerita kami berempat mungkin sama je macam kisah gegadis lain kat luar sana... me myself with my thick makeup... asiah with her monopod hand... kak lin with her blurry... and kak syida with her lion side of human... tapi antara percaya dan tidak... kami mencipta kesamarataan yang mampu membuatkan sampai sekarang kami masih bersama... alhamdulillah... thanks for everything... you guys are among the people who was there during my downturn... mase sedih2 korang ade... masa sakit korang jaga... masa lapar korang masakkan... thanks for accepting me for the way Im... Allah had always bless me with you all as my companies.... I love you all to the moon and back... ukhwah fillah abadan abada... ammiiinnn...


 p/s: maaf korang sebab lambat sangat update semua ni... ade dekat 300 gambar and tak tahu nak pilih yang mana... rasanya ini la  kot gambar2 yang paling okay pon...









AnakManusia,
Amia.



Tuesday, 8 September 2015

Tiga Wanita & Feed The Homeless 3.0 Kuala Lumpur

05 September 2015
Masjid Jamek => Sentral Market => Masjid Jamek => Jalan TAR
Nasi Ayam & Mineral water
Sukarelawan sado : Asiah, Bazlin & Amia.

ok... kenapa dengan penjelasan beria di atas...? sekali dengan makanan dan area Kuala Lumpur... semua ini adalah briefing pertama untuk entry kali ini...

sesuai dengan tajuk entry kali ini... #FeedTheHomeless 3.0 #KualaLumpur...

yup... 3.0... kenapa 3.0...? sebab ini adalah kali ketiga akak buat program ni... by fact semua ni bukanlah macam program... tapi lebih kepada satu aktiviti yang baru tahun ini menapak di hati akak...

sebelum ni akak buat sensorang je... kat area yang sama jugak... disebabkan akak sensorang... so xde lah gambar-gambar selfie or what so ever macam Feed The Homeless 3.0 ni... Alhamdulillah... setelah dua kali lakukan Feed The Homeless ni di KL... ada beberapa antara mereka yang mengenali akak... tersenyum tatkala nampak akak datang dekat... walaupun ada antara mereka yang senyumannya lompong tanpa gigi...!


thanks BIBI and ADDA sebab tolong hantar kami bertiga ni ke KL...

sememangnya waktu awal kami bertiga (ASIAH, KAK LIN & MIA) rancang nak pergi dengan public transport je... sekali BIBI tawarkan diri pulak nak pergi hantar kitorang memandangkan dia juga nak menghala kesana... Alhamdulillah... Niat kami di permudahkan Allah...


dalam kereta kami sempat lagi selfie... aduhai... dah namanya perempuan agaknya... hahahahahhahaa


masa ni ASIAH & KAK LIN sangat teruja... almaklumlah... ini kali pertama mereka berkesempatan join aktiviti ni sekali dengan amia... (actually Amia pun teruja sebab pertama kali lead orang lain untuk activity ni...)


video

keterujaan kami semua terserlah masa nak pergi ambil nasi ayam and mineral water tu semua... walaupun cuma bertiga... tapi semua kan sado... alhamdulillah... larat angkat la walau mengengkang bawaknye...


ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam

tada...! ayam gantung-gantung dah jadi nasi bungkus...!

kali pertama KAK LIN menghulur nasi utk FEED THE HOMELESS 3.0

dalam keterujaan kami menghadap setiap bait senyuman yang menerima... terselit seorang lelaki yang meruntun jiwa dan nurani... Allahu... begitu kuat dugaan Allah padanya... di usia tua... berjalan meracau sendiri... tiada anak tiada keluarga yang peduli... siapa dia...? siapa namanya...? dialah yang paling mengundang air mata tatkala AMIA buat Feed The Homeless ni... by fact... masa mula-mula Amia nampak dia di Central Market lah Amia dijentik idea Feed The Homeless ni...

inilah dia orang itu... tatkala amia mendekati dia untuk diberikan nasi bungkus itu... amia terpandangkan plastik lusuh dikiri tangannya sambil tangan kanannya memegang tulang ayam yang sudah tiada sisa... tulang itu yang digigit gigit... hampir menitik air mata... ASIAH juga turut bergenang... menurut kata peniaga di Masjid Jamek itu... tulang itu diambil dari tongsampah... Allahu...


sempat Amia katakan padanya... "maaf tok... saya lambat..."... terketar-ketar tangannya sewaktu menyambut huluran makanan dan air mineral... amia tahu... dia tidak sesempurna kita... tapi saat dia pandang mata amia... I just knew it that i could not hold much...

"aku sebak mia...! sedih aku tengok dia..." ASIAH membuncah kata...


tanpa mengira agama mahupun bangsa... ditangga banggunan atau di jalanan... yang tak mampu berjalan... yang tak mampu melihat... alhamdulillah kami berkongsi nikmat dari Allah...

dalam sayu-sayu hati... KAK LIN ligat... cayalah kak... :*

masing masing tangan macam nak tercabut... tapi hati kami senang...

dalam kami bergerak dari Masjid Jamek ke Central Market... sesuatu membuatkan kami mendetik hati... ada sebahagian manusia yang mampu... lengkap pakaian segak seperti nak pergi pusat membeli belah... ada juga yang bekerja di tapak seliaan Central Market yang mengejar kami kerana mahukan makanan percuma... Ya Allah... tika masih ramai yang tak mampu dan perlu diberi perhatian... kami di duga tuhan dengan kehadiran mereka ini... adajuga antara mereka yang punya talifon bimbit lebih canggih dari kami sendiri...

Maaf... niat utama adalah memberi pada mereka yang tidak berkemampuan atau yang punya kecacatan...i have to say no... we have to say no... bukan itu saja... tak kurang yang memarahi dan memaki kami tatkala kami nyatakan makanan ini untuk mereka yang memerlukan... bukan untuk mereka yang berkemampuan...

masa di depan Central Market... kesian kawan saya... penat mereka berdua... thanks korang...

sorry... im not going to educate our Malaysians out there that food do comes without effort... kami bagi pada yang kami rasa betol tiada mampunya... bukan pada yang sihat tuduh badan... larat bekerja dan berpakaian ranggi serta boleh berlari semata nak mengejar and memaki kami...

walau penat dan ketakutan... kami masih mampu tersenyum... masih mampu berkongsi suka...

pucuk pangkal walau apa yang kami buat... niat itu yang penting... :) alhamdulillah... Allah permudah segalanya... bukan niat untuk mendapat nama... tapi hakikatnya... besarlah harapan kami kalau ada yang melakukan perkara seperti ini... mungkin bukan hanya di Kuala Lumpur... tapi dimana-mana saja... buktikan pada dunia betapa kemanusiaan itu masih utuh...



video


sebungkus nasi ayam dan sup serta air mineral water...  hanya ini yang mampu kami tawarkan... anda bagaimana...?

benar kata orang... jika mahu menundukkan nafsu dan memupuk rasa bersyukur... infakkan hartamu... :)

akhir kata...

Buka mata,
Buka hati,
Cuba fahami.

AnakManusia,
Amia.
#FeedTheHomeless #KualaLumpur





Thursday, 3 September 2015

Seorang Perempuan Yang Kuat


some people terus jump into a conclusion... tanpa sedar siapa sebenarnya yang bersalah... kelakar macam mana manusia boleh putar belit fakta sampai yang betul jadi salah dan yang salah jadi betul... pelbagai ragam manusia yang buat manusia sediri lebih jelik dari binatang... terima kasih pada teknologi... korang nak fikir ape pun... lantak lah... walau siapa pun dia... yang pasti takde kaitan dengan korang... korang cuma kenal mia... so let the focus is on me ok...? identiti siapa pun dia... biarlah hanya kekal antara kami berdua... cuma mia harap benda ni jadi peringatan buat semua kat luar sana... tak kira lelaki atau perempuan... zaman teknologi sekarang... mcg boleh screenshoot, perbualan boleh dirakam, panggilan talifon boleh di loud speaker kan... dengan kehadiran fb, ig, twitter, line, wechat, telegram, whatsapp, beetalk n bagai-bagai lagi... hidup anda bukan lagi milik anda... tapi hidup anda adalah tayangan public...sekian...


Buka mata,
Buka hati,
Cuba fahami.

AnakManusia,
Amia.


Monday, 10 August 2015

Jadi Perempuan Jangan Lupa Diri


me and my friends

dearest reader.....
amia dapat detect 1 perangai perempuan ni tau......
kalau dia cerita pasal boffie dia... kalau boleyh...
dia nak semua orang dengar.....
pay attention.....
boffie dia itulah....
boffie dia inilah......
macam orang lain ni xde boffie plak.....
bila orang mencelah mula keluar ayat....
"i x habis cerita lagi...."
ok...... tadah je la telinga yang hampir berdarah tu kan.......
setengah jam......pasal boffie dia.......
1 jam.... pasal boffie dia.......
jam yang ke 3.... still pasal boffie dia.......
ok..... sabar je la.... kate member......
paling x tahan.......
bila kita ni plak open cerita.......
mula lah dia update status fb......
"malas da telinga i dengar cerita pasal ehem u yang hotsetuf tu....."
ok..... padahal cerita baru mula.... 5 minit x sampai.....
bengang....?!!
then kluar plak statement.....
"lepak ngan dak lelaki lagi best la.... lau lepak ngan gul asyik cite sal balak dia je..."
ok dear......
u nak lepak ngan lelaki.... pergilah....
i x halang.... n i bukan jenis yang akan tarik n paksa u dengar cerita i sampai habis....
(macam pew yang u buat kat i....)
yang u dok kutuk gul asyik cite sal balak mereka.....
tengok diri u balik....
u baru bazirkan 3 jam masa berharga kawan u untuk dengar cerita sal balak u....
yang tu adil ke babe...?
u kutuk orang padahal u pon same je.....
macam u kutuk cermin depan2 la babe.....
pantulan cermin tu diri u....
lelaki bila u lepak dengan mereka...
mmg best.....
macam2 cerita best keluar......
bola lah...
kereta lah....
branded stuffs lah....
tapi bila u nak bagi dorang cerita sedih...
pasal family matter....
lau x pon cerita sal kne dumb ngan balak......
u cari lelaki gak ke nak dengar masalah u 2...?
ingat la.....
i bet u akan cari bahu seorang KAWAN PEREMPUAN....
bukan i nak cakap lelaki x concern.....
tapi tahap pemikiran lelaki....
mereka x suka benda remeh yang wat serabut kepala.....
mereka pon ade masalah mereka...
lagi nak tadah telinga dengar masalah u.....
perempuan.....
walau dorang ad banyak masalah sendiri....
pernah x bila korang bukak cerita sedih....
mereka tukar topik....?
bile u open cerita clash ngan boffie mereka larikan diri....?
bila u nak backup sal family problem... dorang wat2 busy......?
pernah x....?
kalau pernah pon jarang2 berlaku kan....
kalau u x suka lepak ngan pompuan.....
u ingat lelaki suka ke lepak ngan u....?
u sendiri yang kaum hawa x suka lepak ngan kaum hawa....
cam ne la kaum adam nak suka lepak ngan u yang kaum hawa....?
lelaki memang akan lepak ngan u....
tapi ingat balik...
tiap kali lepak ngan lelaki...
mereka akn bahan u kan....
u jadi geram...
tapi ko still senyum kenapa....?
sebab u suka lepak ngan lelaki....
mind set u da setting ape pon yang dorang wat...
it's ok...
kan...kan...kan....?
dear....
meyh i nak ingat kan....
walaupun u lepak mostly ngan lelaki....
jantina u x kan berubah.....
n..... pada pandangan kaum adam ni.....
walau pe pon jadi......
....U TU TETAP PEREMPUAN....
so mereka akan layan u macam perempuan la..

buka mata,
buka hati
cuba fahami...
 
-AMIA-

A Song That I Dont Remember

My tears remember
It fills up your seat again
I try erasing but I can’t erase you
You’ve become my everything
You, I can’t see you, I can’t hear you
But I’m okay
Goodbyes are sad, my heart aches
But if you are happy, if you can smile, then I…
I will miss you the more I erase you
I will shed more tears than today
Like fate, I won’t ever have anyone like you
Only you, only you
As much as my tears, I hope you are happy
Good bye my love
My heart already knew
This feeling of loneliness that’s about to explode
I try to hide it but I can’t hide it
You’ve become my heart
You, I can’t have you, I can’t touch you
But I’m okay
Endless pain, tears shed again
But if you are happy, if you can smile, then I…
I will miss you the more I erase you
I will shed more tears than today
Like fate, I won’t ever have anyone like you
Only you, only you
As much as my tears, I hope you are happy

You will think of me at least once
That’s all I need, until the day we meet again
I’ll wait, it’s only a momentary goodbye
Good bye my love




Thursday, 6 August 2015

Diskusi Tersorok Satu Lelaki

Ruby     :               b, kenapa b kalut sangat nak jumpa sayang ni…? Rindu ye…

Razak    :               sorry, apa yang b nak cakap ni maybe buat sayang marah… tapi percaya la sayang… semua ni untuk kebaikan kita berdua…

Ruby     :               b ni dah kenapa…? Nervous lah sayang dengar…

Razak    :               I’m leaving you… I dah nak bertunang next week… I’m sorry…

Ruby      :               bertunang…? Dengan siapa…? You curang b…! you cakap you tak pernah ada siapa-siapa selain i…! kenapa you buat I macam ni…?

Razak    :               ini untuk kebaikan kita… ini yang terbaik… kita takde jodoh… kita tak sesuai…

Ruby      :               after all this years… sorry je yang you mampu cakap…?! Tak sesuai…?! Lepas 3 tahun…? Susah senang sekali…? Share everything…?  Jantan tak guna…! (lempang pipi razak itu)

Razak    :               (*terkejut+marah) kau tu yang tak guna la perempuan… kau yang perangai gedik macam ni…?! Kau ingat aku nak buat bini…? Jangan harap…! Suka-suka… for fun boleh lah…! Gedik seksi terkinja sana sini… kau tak layak jadi isteri sape-sape la wei…! Sedar diri tu… bakal tunang aku tu jauh lebih baik… bertudung… lembut… cantik… baik… kuat agama… bukan macam kau ni…  (berlalu pergi sambil pegang pipi yang pijar)

Ruby      :               easy for you because you are a boy…


RAZAK AKHIRNYA BERNIKAH DENGAN AIDA…

Razak    :               Alhamdulillah lancar majlis kita tadi ya yang…

Aida       :               (tunduk)

Razak    :               kenapa yang diam ni…? Tak happy ke kawen dengan abang…?

Aida       :               sebenarnya ayang nak bagi tahu abang sesuatu… ayang nak make sure hubungan kita ni terjalin atas dasar kebenaran… ada benda ayang nak bagi tahu abang…

Razak    :               ape yang ayang nak share ngan abang ni…? Nervous pulak rasanya…

Aida       :               bismillah hirohman nirrohim… ayang bersyukur sangat sebab abang sudi memperisterikan ayang… sedangkan banyak benda yang abang tak tahu pasal ayang…

Razak    :               baik buruk ayang semua abang terima… seadanya… kita kenal lebih dalam lepas nikah… bukankah bercinta selepas nikah itu lebih indah…?

Aida       :               Alhamdulillah… tapi ayang nak jugak cerita dekat abang… sebenarnya dulu ayang ni teruk… seksi… keluar malam sana sini… ada boyfriend… tapi dia tinggalkan ayang sebab perempuan lain walau dah lama kitorang kapel… heartbroken… Alhamdulillah… ada hikmah rupanya… Allah nak temukan ayang dengan abang yang boleh terima ayang seadanya… lega sangat bila tadi abang cakap abang terima baik buruk ayang semua…

Razak    :               *Speechless



(Dan ingatlah kamu bahawasanya wanita yang baik itu untuk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya)
Itu janji Allah…




Buka mata,
Buka hati,
Cuba fahami.

AnakManusia,
Amia



Wednesday, 29 July 2015

May Allah Bless You My Dear... Nurul Azlin Abdul Aziz...

" kenapa aku takde jumpa lelaki baik ye babe...? "
 
ini antara conversation yang paling selalu meluncur kat mulut kitorang berdua tatkala bertemu... ahhhh... what so ever... Im not here to share some convo je... this is just more than this...
Kuat gile mekap... Tapi tade mekap pon dye da mmg cantik... Flawless gittew... Almaklumlah kenal sejak zaman main tali skipping ngan batu seremban... Mulut cam mia gak... Ade mase pedas... Ade mase sensible sgt... Hahahha... She's the mirror of me... Dari segi perangai... Huhuhu... Life is just so nice bila jumpa dia ni...
 
kuat shopping sampai kedai tutup... slow je jalan balik bila orang mall cakap kena keluar... sudah mau closing... hahhahahah
 
Most of people tahu dengan siapa mia selalu keluar shopping... Jalan-jalan... Buat benda gila and main true or dare paling dasyat... Dia la gadis cantik kiut miut... Kenal dari zaman sekolah rendah... Tak sangka... Dah 12 tahun kitorang bersahabat... Kawan baik paling lama dalam sejarah hidup mia... Selalunya people come and go... But she is not the one yang macam tu... Selalu back up mia and sometimes campakkan reality hidup paling praktikal kat mia... She faces a lot of things... Up until seluruh hidup dia boleh jadi contoh in what ever situation... Turun naik hidup ni... Susah senang... Sedih and happy... Kebanyakannye dengan dia...
 
bahagia dengan gila gila...
 
Sejak dari zaman innocent sangat sangat... Lonjak ke zaman pengkid... Go ke zaman brutal and nakal... Up sampai dah jadi gegadis sekarang ni... Kitorang still jadi kawan... Boleh tido sekali... Boleh share bantal sekali... Boleh makan sepinggan sekali... Setiap kali berjumpa je... Dua dua macam kera kena belacan... Lompat2... Happy gile la tu... Dengan dia lah keluar the pipi cramp side of me yang jenis kuat gelak and wat lawak bodo bodo... She makes me realized that i still can be happy during my downturn...
 
 
Walau dia anak tunggal... Alhamdulillah i can say... She is one truly independent woman... She sweet with her own way... Matured yet childish depends on the situation... Hahahhaha... Frankly speaking... This entry pye purpose ialah nak ucap selamat menyambut hari lahir pada sahabat selamanya ni... InsyaaAllah sahabat dunia akhirat... Semoga Allah selamatkan kau, aku and persahabatan ini... Murahkan rezeki kau... Pas ni bio banyak audit company beso beso ye... Hahahhaha... Thanks sebab hadir as kawan aku and wat hidup ni lebih warna warni... Harap kau panjang umur and happy selalu... Cecepat cari pasangan hidup, surrender and gives me anak buah yang comel cam ko jugak...
 
Takde benda lain yang lebih aku harapkan selain dari semoga kau selamat dunia akhirat... Nama kau selalu terlintas dalam doa aku... You are just too strong babe... And semoga kau kekal begitu dan bertambah tabah harungi setiap dugaan hidup di hari mendatang... Syukur... Things always happen and we tend to forget it... Tapi mia xkan lupa siapa dia... Dia la Al, Ain, Alyn and cubby cat...
 
 
 
Nurul Azlin Abdul Aziz... Selamat menjadi seorang wanita matang yang berkerjaya dan stabil sayang... Sayang kau muah muah... Sebab aku syg ko so ko pon kne syg aku jugak ye... Kikiki... Ai xnak bertepuk sebelah tangah jah...! Hahahhahha... She is not ordinary friend... But an absolute family... Panjang pulak bebel bebel ni... Niat cuma satu...

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan sahabat daku...
Allah selamatkan kamu...
 

Assalamualaikum cinta... Ketemu weekends ini ya... :)
 
 
KawanSelamanya,
Wan.