my life not yours... stop act like you know me...

my life not yours... stop act like you know me...
wait until you walk in my shoes... only then you will know how it feels to be me...

Translate

Saturday, 25 October 2014

kelahiran semula... incarnation.....

Assalamualaikum..

Masa mula-mula mia nak revert semua isi n entries dalam blog ni... Macam2 bermain dalam fikiran... Macam mane nak revert... Nak padam yang mana... Nak kekalkan yg mana... Pening dan penat... Tambah pulak bila terkenangkan banyak perasaan yg mia kena jaga... Setiap entry yg lepas2 mia bukak... Baca... And digest balik... Padam mane yg patut... The save as draft... Tak rasa macam nak repost... Sebab setiap satu entry yg mia tulis dlu... Semua tu luahan hati mia... Benda yg mia tak luahkan kat org... Marah mia... Kesal mia... Amuk mia... Gembira mia... Semua mia catat dalam blog ni...

Dari kisah cinta loving doving sampai putus cinta frust menongging... Semua ade... Sakit yg tersurat tersirat semua tertulis di blog... Penat sgt... Sebab kena bukak satu2... Blog da lame la ketekan... Berhabuk berkulat semua ada... Last2... Nak dijadikan cerita.. Mia tarik balik sume entry... Mia gantikan dengan satu entry... REDHA... Entry last week... :)  now REDHA secara tak langsung dah jadi entry yg pertama dalam blog... Finished on entries..

Pergi pulak kat area layout blog... Tergolek-golek bola mate ni cari segala punat n buttons utk padam semua gambar freehair... X kire la gambar mia ke gambar kawan mia... Asalkan freehair... Abis belaka kena padam... Now blog ni dah kosong... Sekosong kosongnya... Satu entry datang dari minggu lepas cakap pasal redha... While satu lagi entry yg mia baru nak update ni ha... Sekarang baru mia puas hati... Blog ni masih kekalkan warna yg sama... Pink purple... Baru la nampak gadis... Chewah....!! Hahaha...

Ade jugak reader yg contact mia... Katenye kenapa padam semua entries... Gembira ngan feedback tu... Sebab atleast ade someone noticed on my blog... Mia padam sebab mia nak mula baru... I want to start fresh... So blog yg melambangkan mia pon kne la start fresh gak.. Ye dok...? Baru betol kelahiran baru... Incarnation bak kate orang...

Btw... Mia xde facebook... Mia xde instagram... Tapi buat sesiapa yg ade twitter... Rajin-rajin la say hi kat twitter mia... @AmiTersepitMeja...

Anti-social...? Yes that's me... X marah pon kalau ade reader yg nak gelar mia antisocial... Sebab tu akal fikiran masing2... Mia tak boleh halang... Btw... Bukan masalah korang kalau mia antisocial... So tak yah serabut sal mia... Im happy with my life... And i hope so do you... Kindly enjoy this blog... Sebab selain daripada luahan perasaan tak menentu... Mia mungkin akan selitkan prosa serba sedikit sebagai entry... Kalau mia ni lagi rajin dari biasa... Sape tahu mia letakkan cerpen nukilan mia kat sini...

Sampai sini saja catatan blog saya...
Maaf segala silap...
Salam awal Muharram...
Sehingga kita bersua lagi...
Buka mata...
Buka hati...
Cuba fahami...

AnakManusia
AmiA

Sunday, 19 October 2014

Redha

Assalamualaikum...

Redha... Lima perkataan namun membawa maksud yang sangat mendalam... Terlalu banyak istilah dan prasa yang kita boleh jumpa berdasarkan redha... Tak kira lah dalam Islam mahupun percakapan harian... Mungkin pada sesetengah orang, siapa lah mia ni nak bercakap mengenai redha... Mia sedar diri mia banyak buat salah... Tapi harus di ingat... Manusia mana yg boleh lari dari membuat kesilapan...?  Walau manusia merupakan ciptaan Allah yg terhebat sampaikan semua malaikat disuruh tunduk kepada nabi Adam... Namun harus di ingat... Manusia tidak sempurna... Ada saja cacat cela... Kerana adanya cacat cela ini lah wujudnya istilah redha...

Redha, berserah, tawakal... Pada sesetengah orang semua itu membawa maksud yg sama... Jangan salah anggap... Mia juga ada merasakan persamaan antara semua perkataan itu... Walau pun hakikatnya mia boleh je google dalam internet untuk cari makna redha... Copy paste hasil taipan org lain...  Tapi mia ambil keputusan untuk memberi definisi mia sendiri akan istilah redha...

Redha adalah dimana seseorang itu... Dengan rela hati... Dengan setulus jiwa... Merelakan akan apa musibah atau nikmat yang berlaku padanya SELEPAS sudah berusaha sehabisnya... Ia jugak keadaan yg mana penerimaan seseorang itu tidak dipengaruhi walau sedikit pun dengan hasil yang bakal dihadapi... Positive atau negative segalanya diterima dengan rela hati...

Kadang2 redha tu boleh jugak didefinisikan semacam keizinan... Ataupun ayat mudah nye... Restu... Keizinan yg macam manakah yg termasuk dalam konteks pemahaman mia ni...? Pernah tak korang dengar ayat - "Redha Allah itu seiring dengan redha ibu bapa"...

Tahap kepercayaan mia terhadap ayat diatas membolehkan mia terima sebarang keputusan dengan senyuman... Kesakitan akan berkurang dengan senyuman... Percayalah... Hakikatnya mia baru je sedar tentang semua ni... Jadi... Dalam persediaan mia mendapat redha Allah... Mia perlulah mendapat..redha dari ibu bapa dulu... :)

Kita manusia tak akan pernah dapat lari dari khilaf dan salah... Namun ingatlah... Pintu kemaafan yg Allah sediakan tidak pernah tertutup sehinggalah matahari terbit dari barat.. Walau sebesar mana pun dosa yang telah kita lakukan... Besar lagi pintu taubat disediakan oleh-Nya... InsyaAllah bersama kita peroleh manfaat...

P/s :- hidayah Allah dtg dalam perbagai cara... Jangan dipertikai ketentuanNya...

Buka mata,
Buka hati,
Cuba fahami.

AnakManusia,
Amia.