my life not yours... stop act like you know me...

my life not yours... stop act like you know me...
wait until you walk in my shoes... only then you will know how it feels to be me...

Translate

Thursday, 10 September 2015

Keempat-empat Gadis Ini Berpakaian Hijau




biarlah wajah sehuduh mana pun... akan ada mereka yang sanggup menerima

#MajorThrowback...

kalau da namanya gadis... biarlah sudah beranak tiga pun... sifat gadis itu tidak akan hilang... malahan akan semakin menebal... kalau dulu i have Ieeka, Azlin, Yana n Pieja... now bertambah lagi seleksi kawan-kawan dengan kehadiran mereka bertiga ni...

cerita kami berempat mungkin sama je macam kisah gegadis lain kat luar sana... me myself with my thick makeup... asiah with her monopod hand... kak lin with her blurry... and kak syida with her lion side of human... tapi antara percaya dan tidak... kami mencipta kesamarataan yang mampu membuatkan sampai sekarang kami masih bersama... alhamdulillah... thanks for everything... you guys are among the people who was there during my downturn... mase sedih2 korang ade... masa sakit korang jaga... masa lapar korang masakkan... thanks for accepting me for the way Im... Allah had always bless me with you all as my companies.... I love you all to the moon and back... ukhwah fillah abadan abada... ammiiinnn...


 p/s: maaf korang sebab lambat sangat update semua ni... ade dekat 300 gambar and tak tahu nak pilih yang mana... rasanya ini la  kot gambar2 yang paling okay pon...









AnakManusia,
Amia.



Tuesday, 8 September 2015

Tiga Wanita & Feed The Homeless 3.0 Kuala Lumpur

05 September 2015
Masjid Jamek => Sentral Market => Masjid Jamek => Jalan TAR
Nasi Ayam & Mineral water
Sukarelawan sado : Asiah, Bazlin & Amia.

ok... kenapa dengan penjelasan beria di atas...? sekali dengan makanan dan area Kuala Lumpur... semua ini adalah briefing pertama untuk entry kali ini...

sesuai dengan tajuk entry kali ini... #FeedTheHomeless 3.0 #KualaLumpur...

yup... 3.0... kenapa 3.0...? sebab ini adalah kali ketiga akak buat program ni... by fact semua ni bukanlah macam program... tapi lebih kepada satu aktiviti yang baru tahun ini menapak di hati akak...

sebelum ni akak buat sensorang je... kat area yang sama jugak... disebabkan akak sensorang... so xde lah gambar-gambar selfie or what so ever macam Feed The Homeless 3.0 ni... Alhamdulillah... setelah dua kali lakukan Feed The Homeless ni di KL... ada beberapa antara mereka yang mengenali akak... tersenyum tatkala nampak akak datang dekat... walaupun ada antara mereka yang senyumannya lompong tanpa gigi...!


thanks BIBI and ADDA sebab tolong hantar kami bertiga ni ke KL...

sememangnya waktu awal kami bertiga (ASIAH, KAK LIN & MIA) rancang nak pergi dengan public transport je... sekali BIBI tawarkan diri pulak nak pergi hantar kitorang memandangkan dia juga nak menghala kesana... Alhamdulillah... Niat kami di permudahkan Allah...


dalam kereta kami sempat lagi selfie... aduhai... dah namanya perempuan agaknya... hahahahahhahaa


masa ni ASIAH & KAK LIN sangat teruja... almaklumlah... ini kali pertama mereka berkesempatan join aktiviti ni sekali dengan amia... (actually Amia pun teruja sebab pertama kali lead orang lain untuk activity ni...)


video

keterujaan kami semua terserlah masa nak pergi ambil nasi ayam and mineral water tu semua... walaupun cuma bertiga... tapi semua kan sado... alhamdulillah... larat angkat la walau mengengkang bawaknye...


ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam

tada...! ayam gantung-gantung dah jadi nasi bungkus...!

kali pertama KAK LIN menghulur nasi utk FEED THE HOMELESS 3.0

dalam keterujaan kami menghadap setiap bait senyuman yang menerima... terselit seorang lelaki yang meruntun jiwa dan nurani... Allahu... begitu kuat dugaan Allah padanya... di usia tua... berjalan meracau sendiri... tiada anak tiada keluarga yang peduli... siapa dia...? siapa namanya...? dialah yang paling mengundang air mata tatkala AMIA buat Feed The Homeless ni... by fact... masa mula-mula Amia nampak dia di Central Market lah Amia dijentik idea Feed The Homeless ni...

inilah dia orang itu... tatkala amia mendekati dia untuk diberikan nasi bungkus itu... amia terpandangkan plastik lusuh dikiri tangannya sambil tangan kanannya memegang tulang ayam yang sudah tiada sisa... tulang itu yang digigit gigit... hampir menitik air mata... ASIAH juga turut bergenang... menurut kata peniaga di Masjid Jamek itu... tulang itu diambil dari tongsampah... Allahu...


sempat Amia katakan padanya... "maaf tok... saya lambat..."... terketar-ketar tangannya sewaktu menyambut huluran makanan dan air mineral... amia tahu... dia tidak sesempurna kita... tapi saat dia pandang mata amia... I just knew it that i could not hold much...

"aku sebak mia...! sedih aku tengok dia..." ASIAH membuncah kata...


tanpa mengira agama mahupun bangsa... ditangga banggunan atau di jalanan... yang tak mampu berjalan... yang tak mampu melihat... alhamdulillah kami berkongsi nikmat dari Allah...

dalam sayu-sayu hati... KAK LIN ligat... cayalah kak... :*

masing masing tangan macam nak tercabut... tapi hati kami senang...

dalam kami bergerak dari Masjid Jamek ke Central Market... sesuatu membuatkan kami mendetik hati... ada sebahagian manusia yang mampu... lengkap pakaian segak seperti nak pergi pusat membeli belah... ada juga yang bekerja di tapak seliaan Central Market yang mengejar kami kerana mahukan makanan percuma... Ya Allah... tika masih ramai yang tak mampu dan perlu diberi perhatian... kami di duga tuhan dengan kehadiran mereka ini... adajuga antara mereka yang punya talifon bimbit lebih canggih dari kami sendiri...

Maaf... niat utama adalah memberi pada mereka yang tidak berkemampuan atau yang punya kecacatan...i have to say no... we have to say no... bukan itu saja... tak kurang yang memarahi dan memaki kami tatkala kami nyatakan makanan ini untuk mereka yang memerlukan... bukan untuk mereka yang berkemampuan...

masa di depan Central Market... kesian kawan saya... penat mereka berdua... thanks korang...

sorry... im not going to educate our Malaysians out there that food do comes without effort... kami bagi pada yang kami rasa betol tiada mampunya... bukan pada yang sihat tuduh badan... larat bekerja dan berpakaian ranggi serta boleh berlari semata nak mengejar and memaki kami...

walau penat dan ketakutan... kami masih mampu tersenyum... masih mampu berkongsi suka...

pucuk pangkal walau apa yang kami buat... niat itu yang penting... :) alhamdulillah... Allah permudah segalanya... bukan niat untuk mendapat nama... tapi hakikatnya... besarlah harapan kami kalau ada yang melakukan perkara seperti ini... mungkin bukan hanya di Kuala Lumpur... tapi dimana-mana saja... buktikan pada dunia betapa kemanusiaan itu masih utuh...



video


sebungkus nasi ayam dan sup serta air mineral water...  hanya ini yang mampu kami tawarkan... anda bagaimana...?

benar kata orang... jika mahu menundukkan nafsu dan memupuk rasa bersyukur... infakkan hartamu... :)

akhir kata...

Buka mata,
Buka hati,
Cuba fahami.

AnakManusia,
Amia.
#FeedTheHomeless #KualaLumpur





Thursday, 3 September 2015

Seorang Perempuan Yang Kuat


some people terus jump into a conclusion... tanpa sedar siapa sebenarnya yang bersalah... kelakar macam mana manusia boleh putar belit fakta sampai yang betul jadi salah dan yang salah jadi betul... pelbagai ragam manusia yang buat manusia sediri lebih jelik dari binatang... terima kasih pada teknologi... korang nak fikir ape pun... lantak lah... walau siapa pun dia... yang pasti takde kaitan dengan korang... korang cuma kenal mia... so let the focus is on me ok...? identiti siapa pun dia... biarlah hanya kekal antara kami berdua... cuma mia harap benda ni jadi peringatan buat semua kat luar sana... tak kira lelaki atau perempuan... zaman teknologi sekarang... mcg boleh screenshoot, perbualan boleh dirakam, panggilan talifon boleh di loud speaker kan... dengan kehadiran fb, ig, twitter, line, wechat, telegram, whatsapp, beetalk n bagai-bagai lagi... hidup anda bukan lagi milik anda... tapi hidup anda adalah tayangan public...sekian...


Buka mata,
Buka hati,
Cuba fahami.

AnakManusia,
Amia.